FISKET

 På höst, vinter och vår fiskar vi med nät, främst efter gös men även gädda.
Näten ligger oftast från land och utåt förtöjt med ett ankare i varje ände. Upp till fyra nät kan sitta ihop i till en lång rad, ett s.k. nätlägg. Näten ligger på ett djup mellan 2 och 10 meter och hålls upp av plastdunkar som flyter på ytan. Genom att korta av eller förlänga linan som förbinder plastdunken och nätet reglerar man fiskedjupet, allt för att följa det djup som fisken för tillfället rör sig på.
Vårfisket med nät kan vara riktigt bra i april till maj för att sedan avta i mitten av juni.

Maj - september så fiskar vi med bottengarn.
Bottengarn är som en stor ryssja dvs fisken fastnar inte i själva nätet utan blir bara fångade garnet och hittar (förhoppningsvis) inte ut. När man vittjar garnet tar man bara upp den främre delen (struten) och tömmer ur den fisk som finns i.
 

På våren gäller det att lägga nät så fort isen går, fisket är väldigt bra tidigt på våren.
Notera iskanten till höger i bild!
Albin fiskarson var med och la ut nät denna soliga vårdag.

Det är inte alltid soligt och spegelblankt...
Denna påskdag var vädret inte det bästa, snö och 6 m/s NO vind.
Men är det bra fiske så spelar vädret inte någon större roll... :-)

Så här kan det se ut på vintern när man fiskar med nät under isen. Den mörka pricken man knappt kan se längre bort är en havsörn som väntar på mat. En trevlig händelse när herr havsörn kommer och hälsar på, som mest har vi haft 14st örnar runt oss.

Näten är fastknutna i pinnar som är fastfrusen i isen (se bild ovan). När man vittjar nätet knyter man loss det från pinnen i bortre änden och knyter i den orangea linan som är upplindad på rullen istället. När man sedan drar upp nätet genom hålet där man vittjar följer den orangea linan med och när man vittjat hela nätet använder man den för att dra tillbaka nätet.